ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Δ.Σ. ΣΕΡΡΩΝ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ

5 Νοεμβρίου 2015


 

                                                        

Π Ρ Ο Σ

Τον Πρόεδρο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων

ΚΟΙΝΟΠΟΙΟΥΜΕΝΗ : Στους κ.κ. Προέδρους των Δικηγορικών Συλλόγων

 

  

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε της Ολομέλειας ,

 

Σε λίγες ημέρες συγκαλείται η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας , προκειμένου να συζητήσει τα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο .

Είναι γνωστό ότι η Ολομέλεια αυτή έπρεπε να συγκληθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου , όπως είχαμε αποφασίσει . Επίσης είναι γνωστό ότι τελούμε σε αναστολή  της αποχής , που αποφασίσαμε μετά από το πανελλαδικό δημοψήφισμα για τον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας .

Κύριε Πρόεδρε ,

Λυπάμαι γι αυτό , αλλά νομίζω ότι για ακόμη μια φορά βρισκόμαστε σαν συνδικαλιστικό όργανο , πίσω από τις εξελίξεις , ανήμποροι να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα της συντριπτικής πλειοψηφίας του κλάδου .

Οι συνάδελφοι , τους οποίους εμείς παρακινήσαμε σε δημοψήφισμα , απάντησαν με μεγάλο ποσοστό , ότι αντιτίθενται στο σχέδιο του Νέου Κώδικα και ότι επιλέγουν ως μορφή αγώνα την αποχή διαρκείας .

Παρότι όμως μέχρι σήμερα καμιά αλλαγή δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα , σε σχέση με τον ήδη ψηφισμένο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας , η Ολομέλεια έχει αργήσει να συγκληθεί και πολύ φοβάμαι ότι πλέον δεν υπάρχουν και χρονικά περιθώρια αντιδράσεων .

Όσοι από εμάς προνόησαν , ήδη έχουν ενημερώσει τα μέλη τους σχετικά με τις αλλαγές που φέρνει ο Κώδικας . Οι υπόλοιποι , όπως και εμείς στο Σύλλογο μας , που από λόγους συνδικαλιστικής σύμπνοιας δεν προχωρήσαμε σε ενημέρωση των μελών μας ,  απογοητευμένοι , θα  επιχειρήσουμε να ενημερώσουμε τα μέλη μας για τις νέες διαδικασίες της Δικονομίας , έστω και την τελευταία στιγμή .

Εκτός όμως από το θέμα του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας , μία σειρά άλλων νομοθετημάτων της κυβέρνησης  έχουν ήδη πλήξει τους δικηγόρους  και προβλέπεται συνέχεια  δυσμενών  εξελίξεων  .

Οι δικαστικοί επιμελητές ήδη πέτυχαν εξωφρενική αύξηση των αμοιβών τους από 01.01.2016 , αυτή δε  την αύξηση είναι βέβαιο  ότι θα την επιβαρυνθούν οι συνάδελφοι , μειώνοντας  την δική τους  αμοιβή  , καθώς αποκλείεται οι εντολείς μας  να μπορούν να καταβάλλουν αυτού του ύψους τα ποσά  για κάθε επίδοση .

Ακόμη , τα προβλήματα που προέκυψαν με το νέο ασφαλιστικό νόμο   είναι γνωστά . Η κατάργηση της ευχέρειας επιλογής κατώτερης ασφαλιστικής κατηγορίας είναι γεγονός . Και όπως διαφαίνεται , θα επικρατήσει το σενάριο του ενός και μοναδικού  ασφαλιστικού ταμείου για όλους τους ασφαλισμένους , με αποτέλεσμα την εκ νέου υποβάθμιση όλων των παροχών του Ταμείου Νομικών .

Επίσης  ,   υπάρχει ανοιχτό το θέμα της πολυετούς πλέον καθυστέρησης του ΕΟΠΥΥ να επιστρέψει χρήματα των ασφαλισμένων στο Ταμείο Υγείας Δικηγόρων Επαρχιών . Η άρνηση αυτή του ΕΟΠΠΥ  θα καταλήξει να αντικατασταθεί με τον ισχυρισμό από μέρους του περί παραγραφής των σχετικών αξιώσεων των μελών μας .

Όλα  τα παραπάνω , όπως και άλλα  ζητήματα , πρέπει να συζητηθούν στην ουσία τους και με άνεση χρόνου . Δυστυχώς  η συνεδρίαση μιας Ολομέλειας της τάξης των τεσσάρων (4) ωρών , δεν αρκεί  για να λάβουμε σοβαρές και υλοποιήσιμες αποφάσεις .

Κύριε Πρόεδρε , βρισκόμαστε σε σταυροδρόμι δύσκολων αποφάσεων . Είτε θα παλέψουμε τώρα με άμεσες κινήσεις για τα προβλήματα των συνάδελφων , με το πάθος και τη δύναμη που αρμόζει σε υπερασπιστές του δικαίου , είτε  θα απαξιωθούμε ως συνδικαλιστικό όργανο στα μάτια των δικηγόρων και εν τοις πράγμασι θα διαλυθούμε   . Δεν υπάρχει χρόνος . Η κατάργηση της δικηγορίας φρονώ ότι  είναι ειλημμένη απόφαση .

Πρέπει  λοιπόν να λάβουμε αποφάσεις άμεσα  για όλα τα εκκρεμή θέματα  . Έστω και αν χρειαστούν περισσότερες συνεδριάσεις της Ολομέλειας .  Αποφάσεις που θα υλοποιηθούν και δεν θα παραπεμφθούν στις καλένδες (θυμίζω για παράδειγμα το θέμα της προσφυγής των Προέδρων των Συλλόγων για το θέμα του ΦΠΑ) .

Κλείνοντας ,  θεωρώ ότι οπωσδήποτε οφείλουμε συμπαράσταση στον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Ζακύνθου για την άδικη ποινική δίωξη που του ασκήθηκε και τη συμπαράσταση αυτή έμπρακτα να την  εκφράσουμε στο ακροατήριο του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Πατρών, στις 4 Δεκεμβρίου 2015 , όπου δικάζεται κατηγορούμενος ο κ. Πρόεδρος . Για το λόγο αυτό , προτείνω την παρουσία σύσσωμης της Ολομέλειας των Προέδρων , στο ακροατήριο του ως άνω Δικαστηρίου .

 

Με εκτίμηση ,

Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σερρών

Παναγιώτης Γ. Καρίπογλου