ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΑΣΦ ΕΙΣΦΟΡΩΝ 2016

8 Φεβρουαρίου 2017


ΠΡΟΣ

κ. Αναστάσιο  Πετρόπουλο

Υφυπουργό Εργασίας , Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Θέμα : Παράταση ασφαλιστικών εισφορών δικηγόρων έτους 2016 .

 

 

Κύριε Υπουργέ ,

 

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε , οι συνάδελφοι δικηγόροι , χτυπημένοι από την βαριά οικονομική κρίση , τον υπερκορεσμό του κλάδου , την έλλειψη δυνατότητας μετανάστευσης στο εξωτερικό λόγω της ιδιομορφίας του επαγγέλματος , μαστίζονται επιπλέον και από μία σειρά φορολογικού χαρακτήρα  μέτρων , τα οποία ελήφθησαν από όλες τις κυβερνήσεις και τα οποία στόχευαν μεν στην καταπολέμηση δήθεν της φοροδιαφυγής , κατέληξαν όμως λόγω του οριζόντιου τρόπου εφαρμογής τους , να οδηγήσουν στην οικονομική εξαθλίωση των νεώτερων κυρίως συναδέλφων , που πλέον βρίσκονται σε αδιέξοδο .

Σήμερα , με την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού νόμου  , οι δικηγόροι καταβάλουν ήδη το ποσοστό που τους  αναλογεί στον ΕΦΚΑ , πρέπει όμως ταυτόχρονα να αποπληρώσουν μέχρι την 28η Φεβρουαρίου και τις ασφαλιστικές εισφορές του έτους  2016 .

Όπως αντιλαμβάνεστε , η μεγάλη πλειοψηφία των δικηγόρων , ειδικά δε των νεότερων , όχι απλά αδυνατεί να καταβάλλει σε μία χρονιά ασφαλιστικές εισφορές δύο ετών , αλλά κινδυνεύει να βρεθεί και εκτός των ρυθμίσεων ,  στις οποίες εντάχθηκε τα προηγούμενα έτη , και έτσι να βεβαιωθούν στην εφορία , ποσά που δεν μπορούν πλέον να πληρωθούν , με ό τι αυτό συνεπάγεται .

Κύριε Υπουργέ ,

Είναι γνωστό ότι τα μνημόνια οδήγησαν στην καταστροφή του μέλλοντος των νεώτερων γενεών και  ότι σήμερα ,  όσοι είμαστε στην παραγωγή (ακόμη ) , πληρώνουμε χρήματα στα ασφαλιστικά μας ταμεία , εν γνώσει μας ότι δεν πρόκειται ποτέ τα χρήματα αυτά να μας επιστραφούν με παροχές και με ανταποδοτικό τρόπο . Δηλαδή ,  οι σημερινοί αυτοαπασχολούμενοι τροφοδοτούμε το σύστημα προκειμένου να συνεχίσει να δίνει συντάξεις στους υπάρχοντες συνταξιούχους . Μια κατάσταση , που υπερβαίνει τόσο το δίκαιο όσο και την ηθική .

Με αυτές τις σκέψεις και  με δεδομένο ότι γνωρίζετε καλά  τις καταστάσεις  που σας περιγράφουμε , σας ζητούμε επιτακτικά  να παρατείνετε για ένα τρίμηνο τουλάχιστον την υποχρέωση καταβολής εισφοράς των ασφαλιστικών εισφορών των δικηγόρων για το έτος 2016   και να παρέχετε τη δυνατότητα της δωδεκάμηνης καταβολής αυτών με ισάριθμες άτοκες δόσεις .

                            Σέρρες , 08.02.2017

Με εκτίμηση ,

Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σερρών

Παναγιώτης Γ . Καρίπογλου